Culorile unui an MARe. Marcia Hafif. Pigmentul ca Formă

Culorile unui an MARe. Marcia Hafif. Pigmentul ca Formă

Workshop Arts Painting

Ziua: duminică.
Data: 29 decembrie 2019
Adresa: MARe/Muzeul de Artă Recentă, Bulevardul Primăverii 15, Sector 1, București.
Copii 4-7 ani: 11:00 – 12:00
Copii 8-12 ani: 12:30 – 14:00
Preț: 30 lei/cursant

MARe va fi deschis între 27 și 30 decembrie (inclusiv). Ne-am gândit să familiarizăm copiii cu una dintre cele mai remarcabile voci feminine ale artei internaționale contemporane: Marcia Hafif. Așadar, dacă mai sunteți prin București, avem onoarea de a vă invita la o ultimă aventură MARe de MIC a acestui an, în muzeul care ne-a găzduit peripețiile pe această perioadă relativ scurtă de timp, însă foarte semnificativă.

Ne întâlnim în ultima duminică din 2019 la MARe (29 decembrie), pentru a celebra prin joc și artă încheierea unui ciclu: un an plin de activitate alături de ARTventurieri! Expozițiile muzeului ne-au fost prietene de nădejde, arta pe care am descoperit-o aici ne-a stimulat gândirea și ne-a pus în valoare imaginația.

Împreună, ne-am concentrat, am observat, dupa care am analizat idei, concepte, forme, culori, stiluri și noi tehnici de exprimare. Tot ce am învățat ne-a ajutat să creștem, să ne folosim imaginația și creativitatea într-un mod constructiv, asimilând toate aceste noi tehnici și idei în propriile noastre lucrări, realizate în atelierul muzeului. Putem spune că micuții au reușit cu adevărat să fie “mari de mici” prin profunzimea de care au dat dovadă și seriozitatea cu care au tratat subiectele discutate de fiecare data.

În călătoriile noastre de până acum am descoperit lumi noi, din care ne-am luat inspirația pentru noi proiecte artistice, am râs și ne-am jucat, dar am fost și serioși, lăsându-ne mereu purtați de spiritul magic al copilăriei. În ficare duminică adevărații artiști sunt însăși copiii, tot ei fiind cei care dau de fiecare data un nou suflu muzeului, iar energia lor inepuizabilă contaminează clădirea de culoare și de râs.

Tot despre culori vom vorbi și la atelierul de final de an, despre felul în care conturează lumea din jurul nostru, dar totodată și despre felul în care ne influențează lumea lăuntrică, interioară. La impactul cu culoarea fiecare dintre noi simțim și reacționăm diferit.

Abia așteptăm să vedem cum percep copiii culorile Marciei Hafif. Cu ce amintire, persoană, sau sentiment le asociază? Poate unii dintre ei se vor dovedi a fi mai sensibili în fața culorii, iar poate pe alții îi va măcina să caute sensul din spatele acestor pânze colorate.

Vă așteptăm alături de cei mici dacă vreți să aflați mai multe despre Marcia Hafif, una dintre cunoscutele “voci” feminine ale artei contemporane, a cărei prezență este o premieră pe scena de artă românească. Ce trebuie să știți este că pigmentul va fi principalul element al discuției, cel ce va săpa adânc în inimile și mințile noastre pentru a scoate la iveală cele mai năstrușnice idei și gânduri.

Așadar, aceste lucrări misterioase despre care vorbim sunt expuse în camerele de la etajele intermediare ale muzeului, în spațiul pe care muzeul îl dedică artistului internațional. Traseul labirintic pe care îl avem de parcurs în acestă aventură ne va scoate în cale pigmenții magici, care ne vor lua ochii. Pânzele sunt de o cromatică puternică, iar cei receptivi la culoare vor avea cu siguranță multe de spus.

În edițiile trecute MARe de MIC am călătorit împreuna în lumea abstractă a tablourilor, am învăţat să diferenţiem pictura figurativă de cea non-reprezentativă şi non-obiectivă. Suntem curioși cum vor cataloga cei mici picturile Marciei, se poate spune despre ele că sunt figurative, abstracte sau chiar mai mult ca abstracte? Asta rămâne de văzut.

Însă, vom povesti despre felul în care Hafif a ales, treptat, să renunțe la formă, tratând ca subiect principal materialitatea tabloului: culoarea, pigmentul în sine. Totodată pigmentul are și această valență spirituală și senzorială, care le va stimula simțurile ARTventurieilor.

În jocul nostru vom asocia fiecărei culori o amintire a anului 2019, un sentiment, iar mai apoi vom captura această esență în borcănașele pe care le vom construi la finalul atelierului. Cei mici vor pleca acasă cu propriul recipient magic, în care își vor stoca, sub formă de nisip colorat, cele mai însemnate amintiri legate de anul 2019, pe care le arhivăm simbolic în aceste recipiente colorate. Cine știe, poate își vor aminti chiar câteva dintre peripețiile de la muzeu, sau de lucrările lor preferate de aici, ocazie perfectă pentru a face o retrospectivă a acestui minunat an de “MARe de MIC”.

Vă așteptăm să celebrăm împreună prin joc și artă!

Cambridge School of Bucharest este partener al MARe pentru programele educaționale ale muzeului.

Host

MARe/Muzeul de Artă Recentă

Date & time

From:
29th Dec, Sunday
11:00

To:
29th Dec, Sunday
14:00

Location

Bulevardul Primaverii nr. 15, Bucuresti, Romania