Studii 3D cu hartie in spiritul Bauhaus

Studii 3D cu hartie in spiritul Bauhaus

Workshop Craft Product Design

Anul acesta întreaga lume sărbătorește 100 de ani de la înființarea Școlii Bauhaus, prilej cu care ne înclinăm în fața fondatorilor, aplaudăm ideile și incurajăm joaca creativă.

La AlbAlb marcăm momentul festiv printr-un atelier susținut de Adina Rusu de la Lightplay, care își propune o reiterare a exercițiilor cu hârtie pliată ale lui Josef Albers din cadrul Cursului Preliminar al Școlii Bauhaus.

Dincolo de experiment, în final veți pleca acasă cu propriul abajur de hârtie.

Capacitate maximă: 8 locuri

** 100 de ani de la înființarea Școlii Bauhaus **

Staatliches Bauhaus, școala de design, arhitectură și arte aplicate a influențat decisiv designul secolului XX, iar influențele continuă și astăzi. Școală cu vederi liberale, cosmopolită, la care au predat profesori precum Ludwig Mies van der Rohe, Paul Klee sau Wassily Kandinsky, inspiră și seduce o întreagă generație, în toate straturile artistice ale sale, iar efervescența de idei nu s-a stins nici cu strămutarea fizică a instituției de la Weimar la Dessau, la Berlin sau în SUA, nici cu trecerea timpului peste piese icon precum scaunul Wassily al lui Marcel Breuer. Căci Bauhaus nu a fost un stil, ci o revoluție a unei epoci, un uriaș laborator de idei menit să schimbe pentru totdeauna modul în care gândim și trăim. “Forma urmează funcțiunii” și întoarcerea la meșteșuguri sunt principii fundamentale potrivit cărora arta trebuie să se combine cu meșteșugul și împreună să răspundă unor nevoi practice, concrete ale utilizatorului în cel mai simplu și funcțional mod cu putință, deschizând totodată drumul spre producția de masă. Iar ideea de lucru în atelier, în opoziție cu metoda tradițională de a învăța, tot de la Bauhaus se trage…

** Exercițiile cu hârtie pliată ale lui Josef Albers **

Acest curs era urmat de toți studenții din primul an, fiind axat pe studiul principiilor de design, compoziție, culoare, forma, a unor domenii artistice diverse, de la ceramică sau textile la sculptură sau fotografie. Experimentele cu hârtia pliată au fost legate de numele profesorului Josef Albers, care credea că predarea artei nu este o chestiune de a imprima reguli, stiluri sau tehnici, ci de a-i face pe elevi să fie mai conștienți de ceea ce văd. Nu poți fi un artist, spunea Albers, dacă și până când nu ai explorat cu atenție câmpul vizual prin elementele cheie: linia, forma, culoarea și textura. Studenții trebuiau să testeze posibilitatile și limitările pe care materialul -hârtia- le are, să învețe despre ritm, să capete precizie, structură.

** Lumina devine design, iar Bauhaus devine lumina! **

Astfel, vă propunem să învățăm împreună să sculptăm în hârtie și să obținem forma dorită utilizând diverse tehnici de pliere, imaginație și multă geometrie. Și, întrucât spiritul Bauhaus ne învață că funcționalitatea dictează forma, iar lumina a devenit element de design pentru prima data în cadrul Bauhaus, propunerea Lightplay este ca, dincolo de experiment, să vă creați, în final, propriul abajur de hârtie.

Organizatorii pun la dispoziție toate materialele și consumabilele necesare pentru atelier.

Host

AlbAlb + Lightplay

Date & time

From:
12th Oct, Saturday
10:30

To:
12th Oct, Saturday
13:30

Location

AlbAlb, str. Șerban Petrescu nr. 1, Bucuresti, Romania